шовкова акула

шовкова акула

Рибалки називають між собою шовкову акулу «пожирачів мереж». Акула настільки стурбована переслідуванням тунця, що з легкістю робить дірки в рибальських мережах.

Шовкова акула: опис

Цей вид акули, яку також називають флоридской, шовковистою і широкорот акулою, вперше був представлений німецькими біологами Якобом Генле і Йоганном Мюллером в 1839 році. З тих пір акула має латинську назву «Carcharias falciformis», що пов'язано з серпоподібними формами її грудних і спинних плавників.

Свою назву «шовкова» хижачка отримала завдяки своїй гладкій, як шовк, шкіри. Поверхня її тіла має покриття, утворене за допомогою дрібних плакоідних лусочок. Причому, величина цих лусочок настільки мала, що на перший погляд здається, що їх немає взагалі. Цей ефект посилюється при русі акули під прямими сонячними променями. Тоді її корпус переливається під дією прямих сонячних променів в сріблясто-сірих тонах.

Зовнішній вигляд, розміри

шовкова акула

Шовкова акула, як і більшість хижих риб, володіє струнким обтічним тілом, при цьому рило у акули подовжене і округле з ледь помітною шкірною складкою спереду. Очі у хижачки круглі, невеликі і мають мигальні перетинки. Вважається, що акула виростає в довжину до 2,5 метра, хоча зустрічаються екземпляри довжиною до 3,5 метрів, які важать до 350 кілограмів. Рот акули відрізняється серповидної формою, а в кутах рота розташовані неглибокі борозенки. Верхня щелепа озброєна сильно зазубреними зубами трикутної форми з особливим напрямком росту. У центральній частині щелепи вони ростуть під кутом 90 градусів, а ближче до країв нахилені до кутів. На нижній щелепі зуби гладкі, вузькі і ростуть прямо, не змінюючи свого напрямку.

У шовкової акули є 5 пар зябрових щілин середньої величини. Хвостовий плавець досить високий, з менш вираженою нижньою лопаттю. Перший спинний плавець закінчується трохи вище рівня верхньої лопаті. Практично всі плавники у акули відрізняються серповидної формою, за винятком першого спинного плавця. Закінчення плавників мають більш темні відтінки, що є особливо актуальним у молодих акул. На поверхні шкіри щільно розташовані плакоідная лусочки. Кожна лусочки відрізняється тим, що має форму ромба, а на її кінці є своєрідний гребінь з зубцем.

Забарвлення спини відрізняється темно-сірим або золотисто-коричневим відтінком, а черево має класичний білий відтінок, при цьому на боках проглядаються поздовжні смуги. Коли акула гине, її тіло швидко втрачає свій шовковистий глянсовий відтінок і набуває сірого відтінку.

шовкова акула

Характер і спосіб життя

Характер і спосіб життя

Для своєї життєдіяльності риба акула воліє простори світового океану. Ця хижачка вельми активна, цікава і агресивна, хоча за рівнем своєї агресії вона поступається першістю інший хижачці, що мешкає поруч - більш потужної, але більш повільною Довгокрилі акулі. Шовкові акули часто збиваються в зграї. Зграї формуються або в залежності від розмірів, або за статевою ознакою. Можна бачити і таку картину: вони роззявляють пасти і повертаються один до одного боками. При цьому вони випинають зябра. Це означає, що всередині виду почалися своєрідні розбирання.

Важливий момент! Коли в поле зору акули з'являється цікавий їй об'єкт, вона починає кружляти біля нього і лише зрідка повертає голову в бік предмета, як би демонструючи, що вона особливо предметом не цікавиться. Її також бачать в межах морських буїв або лагів, де вона «намотує» кола.

Фахівці відзначили, що акула має одну дивина: вона час від часу піднімається з глибин до поверхні, після чого відразу ж розгортається і на швидкості мчить назад. Поки вчені не можуть пояснити, з чим пов'язана ця особливість поведінки. Шовкових акул можна запросто побачити серед зграй інших хижих риб, таких, як риба-молот, наприклад. При цьому даний вид акули, перебуваючи в зграї інших хижих риб, переслідує потенційну здобич.

Акула становить певну небезпеку і для людини, оскільки має значні розміри і досить гострі зуби. Є зареєстровані випадки нападу цієї акули на нирців, але їх дуже мало, так як шовкова акула рідко з'являється на невеликих глибинах. Цей вид хижаків прекрасно уживається з такими видами риб, як риба-лоцман і караніси. Риба-лоцман любить плисти в хвилях, які створюють при русі акули, а караніси харчуються залишками її їжі, а також люблять позбавлятися від паразитів, при цьому вони просто труться об акулячу шкіру, покриту дрібними лусочками.

Скільки живе шовкова акула

Скільки живе шовкова акула

Фахівцям відомо, що акули, що мешкають в теплих і помірних кліматичних зонах, відрізняються життєвими циклами. Так, акули, що представляють більш теплі води, ростуть трохи швидше і швидше стають статевозрілими. Не дивлячись на цю різницю, середня тривалість життя шовкової акули становить 22 з половиною роки.

Природні місця проживання

Природні місця проживання

Шовкову акулу можна зустріти в будь-якій частині Світового океану, вода якого має температуру від +23 градусів. У зв'язку з особливостями життєдіяльності, фахівці розрізняють 4 відокремлені популяції, які представляють різні океанічні басейни. До них відносяться:

  • Північно-західні акваторії Атлантики.
  • Східні акваторії Тихого океану.
  • Акваторії Індійського океану, від Мозамбіку до Австралії.
  • Центральні та західні частини Тихого океану.

Цей вид хижаків за краще полювати в відкритих водах океанів. При цьому акула зустрічається, як ближче до поверхні, так і на глибинах понад 500 метрів. В результаті спостережень було встановлено, що більше 90 відсотків часу ці акули мешкають на глибинах близько 50 метрів.

Цікаво знати! Шовкові акули, як правило воліють дотримуватися острівних або континентальних шельфів, або в межах коралових рифів, які розташовуються на глибинах. Найчастіше акули заходять в прибережні води, глибина яких складає близько 18 метрів.

Цей вид океанічних хижачок відрізняється високою рухливістю і стрімкістю. Вони збираються в зграї, які налічують до 1 тисячі особин, і мігрують на відстань до півтори тисячі кілометрів. При цьому міграції шовкових акул все одно вивчені погано, але зате відомо, що за добу вони здатні подолати до 60 кілометрів.

чим харчується

чим харчується

Не дивлячись на той факт, що світові обшири океанів, відрізняються неозорістю, в них не настільки багато риби, щоб акула змогла харчуватися, особливо не витрачаючи сил і енергії. Знаходити відповідні косяки риби їй допомагають високі швидкість, витривалість, а також хороший слух і гострий нюх.

Акула здатна виділяти серед безлічі сигналів, що поширюються в товщі води саме ті, які свідчать про виявлення видобутку. Завдяки гострому нюху, шовкова акула прекрасно орієнтується в товщі води і швидко знаходить видобуток, яка може перебувати за сотні метрів від хижачки.

Цікавий факт! Цей вид акул воліє полювати на тунця, але в їх раціон харчування входять і інші види риб, а також головоногі молюски. Полюючи за рибою, акула заганяє рибу в щільні косяки і пропливає крізь них, широко роззявивши пащу.

Тому, незважаючи на гастрономічні уподобання, раціон харчування шовкових акул становлять:

  • Сардина і ставрида.
  • Кефаль і макрель.
  • Морські окуні та снеппер.
  • Катрани і світяться анчоуси.
  • Угри і скумбрія.
  • Спіроногі і риба-їжак.
  • Кальмари, краби і восьминоги.

В межах одного місця може полювати відразу кілька особин, але кожна з них атакує свою здобич, не звертаючи уваги на родичів. У харчовий ланцюжок цієї хижачки входить також пляшконосий дельфін. Крім цього, на думку вчених, акула не гребує китовими тушками.

Розмноження і потомство

Розмноження і потомство

Цей вид акул представляє живородну різновид. На думку фахівців, акула розмножується протягом усього року в будь-якій точці Світового океану, за винятком Мексиканської затоки. Тут процес спарювання та пологів здійснюється під кінець весни або на протязі всього літа, аж до серпня місяця.

Самки можуть народжувати, як щороку, так і через рік, виношуючи майбутнє потомство протягом року. Статевозрілі самки відрізняються наявністю одного функціонального яєчника і 2-х функціональних маток, які розділені вздовж на автономні відсіки, які призначаються для конкретного ембріона.

Важливий момент! Плід отримує харчування через плаценту, яку представляє спорожнілий жовтковий мішечок. Особливість плаценти в тому, що сам зародок і тіло матері не стикаються, на відміну від інших живонароджених видів акул і ссавців.

Крім цього, відзначається ще один факт: еритроцити матері набагато більше еритроцитів дитинчат. Щоб з'явилося на світ потомство, самка з'являється на рифових територіях континентального шельфу, де досить для майбутнього потомства прожитку і мінімум хижаків. На світ з'являється не більш 16 дитинчат акули і, як правило, їх чисельність знаходиться в межах 6-12. Протягом першого року життя вони додають в розмірах 0,2-0,3 метра. Через кілька місяців, молоді акулята залишають місця появи на світло і відправляються в глибини океанів.

На півночі Мексиканської затоки відзначаються найвищі темпи зростання молодняка, а поблизу берегів Тайваню, розташованих на північний схід від, відзначаються найнижчі темпи зростання. На думку вчених, цей процес пов'язаний не тільки з місцями проживання, а й з приналежністю до підлоги. Доведено, що самці ростуть набагато швидше самок. У зв'язку з цим, у самців відзначається більш рання готовність до розмноження, в порівнянні з самками. У самців цей період настає раніше, як мінімум на 1 рік.

Природні вороги шовкової акули

Цілком природно, що шовкова акула запросто може виявитися в ролі жертви більшого хижака, що мешкає на просторах Світового океану. Як правило - це більші акули і косатки. Якщо їм загрожує небезпека, то вони збираються в зграї і таким чином можуть захистити себе від атак більших хижаків. Якщо має бути поєдинок, то акула приймає загрозливу позу. Вона вигинає спину, піднімає голову і опускає грудні плавці і хвіст. Після цього акула починає рухатися колами, повертаючись, весь час боком до свого супротивника.

Популяція і статус виду

На думку фахівців, з кожним днем ​​шовкових акул стає все менше і менше. Цей процес вони пов'язують зі збільшенням масштабів промислового видобутку і нездатністю виду до швидкого відновлення. При цьому також наголошується, що ні мале число акул гине в мережах, які рибалки закидають, щоб зловити тунця, який представляє основної харчової об'єкт раціону харчування цих акул.

Багато полюють на акул через їх плавників, при цьому вважають м'ясо, шкіру і жир побічними продуктами. У зв'язку з цим, у багатьох країнах світу ця акула вважається серйозним об'єктом для комерційної та аматорської риболовлі. За даними організації ООН, тільки в 2000 році було виловлено близько 11 з половиною тисяч тонн шовкової акули. Через 4 роки, за даними цієї ж організації було виловлено майже в 3 рази менше, і подібна негативна тенденція простежується і в інших звітах.

Цікаво знати! Влада Шрі-Ланки заявила, що за 12 років, з 1994 по 2006 роки, вилов цього океанічного хижака знизився майже в 10 разів, а то і більше, з 25 тис. Тонн до 1,96 тис. Тонн. В результаті було завдано істотної шкоди місцевому ринку.

Заради справедливості слід зазначити, що не всі фахівці користуються правильними методами при визначенні чисельності шовкової акули, яка мешкає на північно-західних акваторіях Атлантики і Мексиканської затоки. Японські риболовецькі компанії, що займаються промислом в Тихому та Індійському океанах, в 70-х і до 90-х років минулого століття ще не зазнали скорочення видобутку.

Не дивлячись на дані фахівців, в 2007 році шовкова акула отримала статус «близький до уразливому положенню». У деяких регіонах, що поширюються на південний схід Тихого океану, а також на північний захід Атлантики, акула має статус «вразливою».

Багато захисно-природні організації сподіваються на те, що повсюдно буде прийнята заборона на зрізання плавників, який вже прийнятий в Австралії, в США і країнах Європи. Дві серйозні організації розробили ряд заходів, що стосуються моніторингу рибного промислу, щоб скоротити кількість особин, що потрапляють в мережі рибалка. Це такі організації як:

  • Міжамериканська комісія зі збереження тропічного тунця.
  • Міжнародна комісія по збереженню атлантичного тунця.

При цьому фахівці схильні стверджувати, що навряд чи вдасться розробити ефективні методи щодо скорочення прилову. Справа в тому, що шовкові акули мігрують в унісон з міграціями тунця.

На закінчення

Незважаючи на те, що шовкова акула є хижою рибою, що живе на просторах Світового океану, вона вимагає захисту, особливо в наш час, коли рибальський промисел ведеться особливо активно, незважаючи на багато заборон і обмеження. Від цього страждають багато видів риб. Проблема збереження чисельності багатьох видів підводних мешканців пов'язана ще і з тим, що знаряддя лову постійно удосконалюються. Якщо раніше рибалки проходили в море сотні кілометрів в пошуках косяків риб, орієнтуючись на деякі ознаки природного характеру, то зараз для них не складає особливих труднощів відшукати рибу, користуючись технічними засобами, наприклад, ехолотом. Цей прилад не тільки вказує глибину з точністю до метра, а й показує не тільки одиничні екземпляри, але і косяки риб. Тому без улову залишаються лише деякі, кому просто не пощастило,і вони виявилися не в тому місці і не в той час.

шовкові акули

Рекомендуємо

Оброблення камбали: поради та хитрості
Риболовля на Озернінского водосховище
Мотильніцей своїми руками